HATAY / ANTAKYA - Üçgedik Ortaokulu

Okulumuz

OKULUMUZ

1918-1939 Yılları arasında Fransız işgali altında bulunan Hatay ilinin çoğu İlkokulunda olduğu gibi Avaklı(Üçgedik) İlkokulunda da Fransızca ve Arapça eğitim yapılmakta idi,ancak ;1939 yılında Hatay’ın anavatana katılmasından sonra o yıla kadar İhsaniye bucak müdürlüğü binasının bir odasında öğretim yapan okul daha sonra yine aynı yerde sazdan yapılmış tek derslikli yeni yerine kavuşmuştur.
Sazdan yapılmış olan dershanesinde 3.sınıfa kadar olan öğretimini 1943 yılına kadar sürdürmüştür.

Üçgedik Orta Okulunun Eski Binası

Köylü 1943 yılında tamamı maddi imkanlarla ve imece usulü ile yapılan taş binanın üstü kapatılamamış devletten yardım istenmiştir.O zaman ki maarif Müdürlüğü nünde katkılarıyla çatı kapatılmış ve aynı yıl hizmete girmiştir.Okul ilk olarak 1947 yılında mezun-larını vermiştir( 11 kişi).

1947 den 1955 yılına kadar öğretimini tek derslikle sürdüren ilkokul artan nüfusun da etkisiyle ihtiyaca cevap verememiş yine mahalli imkanlar kullanılarak çok büyük olan bu taş bina duvarlarla bölünerek iki sınıf ve bir müdür odası olarak hizmete girmiştir.
Okul inşa edilirken yuvarlak dere taşları kullanılmış bu nedenlede dış duvarların kalınlığı yer yer 60 cm.yi bulmuştur.Daha sonraki yıllarda bu çirkin görüntüyü kapatmak için kalın bir sıva yapılmış olmakla beraber sıvaya yeterince çimento katılmadığı için sıvalar zamanla çatlamış ve büyük parçalar halinde düşmüştür.1961 yılında 1 araç-gereç odası ile bir derslik ve yanına da 3 odalı bir öğretmen lojmanı yapılmıştır.Zamanla yıpranan okul binası yapılan tüm müracaatlara rağmen onarım isteği yerine getirilmemiş ancak 1973 yılında okul müdürlüğünce yapılan onarım teklifi sonucunda sadece okulun çatısı onarılmıştır.
1980 yılında okul binası tamamen çürüdüğü,yer yer çatlaklar meydana geldiği,tavanının aşırı su geçirdiği ve yıprandığı görüldüğünden Milli Eğitim müdürlüğüne yeniden bir onarım teklifi sunulmuştur. Milli Eğitim Müdürlüğünden çıkan onarım kararı
kanlarla gerçekleştirilmiştir.

2000-2001 Öğretim Yılında Hizmete Giren Yeni Okul Binası

1984 yılına kadar olan süre içinde okul 580 mezun vermiştir.Öğrenci mevcudunun her yıl bir önceki yıla oranla yaklaşık % 5 arttığı gözlenmiştir. Okul binası geçen süre içerisinde eskimiş artan nüfus nedeniylede ihtiyaca cevap vereme duruma geldiğinden 2000 yılında okul 8 sınıf olarak yeniden inşa edilmiştir. Yeni okul deprem nizamına uygun olarak yapılmıştır.

Yayın: 12.12.2012 - Güncelleme: 04.08.2023 10:01 - Görüntülenme: 2176